Den där skolan slutade

Så ja, nu vart skolan slut. Jag skrev den sista tentan igår, skitsvår men jag hoppas jag klarat den. På fredag kommer mossan, Jocke o Ville upp o hälsar på. Sen ska vi till Stockholm på lördag o så åker jag med dem till Skåne på söndag. Det ska bli kul att flytta hem över sommaren, komma bort från Norrköping. Det har varit rätt mycket i skolan hela våren, så det ska bli skönt att släppa det ett tag o vila.

Vi hade lite fest igår med klassen, kul. Det blev sent o ölen flödade.

Den med Alexander den store

Igår blev det några öl på Världens. Tentan gick bra, eller det känns bra iallafall. Jag hoppas verkligen jag klara den, för jag vill inte åka upp i början av augusti för att göra en omtenta. Idag ska jag o Nichlas först till bolaget o sen ska vi titta på amerikansk fotboll, o vi ska göra det the American way. Vi ska dricka öl, köpa gillad korv, käka chips. Det ska bli kul. Erik förklarade reglerna igår. Hmm, det var nåt med att tackling-nytt försök-tackling-nytt försök-tackling-sparka bollen till andra laget-tackling-nytt försök.... O så fortsatte det så. O där imellan blir det mål, eller touch down som det heter, the American way. Sen ska vi kicka lite (vanlig) fotboll i folkets park ikväll.

Lasse har släppt nytt, den finns på Internet. Lyssna gärna. End.

Alexander den store var en fältherre känd för sina erövringar. Han erövrade bland annat Egypten och Persien, vilket gjorde att den grekiska kulturen spred sig hela vägen till Indien. Han grundade flera städer, mest känd idag är nog Alexandria i norra Egypten. I dessa städer bosatte sig greker. Alexander blev kung, efter att hans far lönnmördats på en bröllopsfest, det har spekulerats i om Alexander och hans bror på nåt sätt medverkat till döden.

Den med Amerikanska inbördeskriget

Jepp, som rubriken låter. End,

Amerikanska inbördeskriget varade mellan 1881-1885. Kriget kom att stå mellan Nord- och Sydstaterna, där Sydstaterna i protest lämnade USA för att bilda CSA. Kriget kom för Sydstaterna att handla om att lämna unionen och för Nordstaterna att hålla samman den. Det fanns mycket som låg bakom kriget, och under kriget kom slavfrågan att bli viktig. De mer industrialiserade Nordstaterna ansåg att frigivning av slavar och avskaffandet av slaveri var nödvändigt, medan de mer jordbruksberoende Sydstaterna menade att hela deras ekonomiska hållbarhet låg i att ha slavarna kvar. Slaveriet avskaffades, men vardagsrasism levde kvar läng, särskilt i Sydstaterna.

Den med Kristianstad

Tenta imorron. Engelska är ett kul språk, nåt som jag verkligen ska försöka läsa mer om. Har semin i schlagern på i bakgrunden, låtar som sjungs inte på engelska är i regel inte så bra som de på engelska. Ahja, jag bryr mig knappt ens om ur det går. Jag har nog ändrat mig lite. Förmodligen kommer jag blogga om vad som händer här i Norrköping. Det är två tentor kvar nu, sen slutar fjärde perioden, andra terminen, första läsåret vid LITH, LiU. Det ska bli skönt att göra nåt annat ett tag, komma tillbaka till Kristianstad, jobba lite. End.

Kristianstad grundades för 394 år sen, på dagen. Det var kung Kristian IV [Krichhan] som efter att den dåvarande staden Vä förstörts grundade Kristianstad. Stadsprivilegierna fick staden 1622 och för att gynna den nya staden upphörde både Åhus och Vä som städer. Redan i tidigt skede anlades staden som en fästning med vallar, vallgravar och bastioner för att skydda från svensken. Det hjälpte föga, då 1658 danskarna efter freden i Roskilde tvingades avstå Kristianstad och övriga Skåne till svensken.

Kristian IV


Den med ett stenkast

Då föll jag dit. Trendsättaren och modeskaparen har börjat blogga. Det trodde jag aldrig. Jag ska försöka att inte trötta ut nån med onödigt tradiga händelser i mitt liv. Jag ska skriva om andra saker. Eller ja, kanske lite om mig också.. End.

Man brukar ju ofta säga "ett stenkast här ifrån" eller så. Vad många nog inte vet är att det har funnits ett längdmått som hette just ett "stenkast". Med ett stenkast avsåg man den längd man kunde kasta en medelstor sten. Vanligen 40 steg.

RSS 2.0